pondělí 22. září 2014

STARBUZZ - Blue Mist

Dýmkařská legenda a nejspíš nejznámější tabák světa. To je Blue Mist. Stejně jako většina lidí v našich krajích jsem o něm slyšel mnohem dřív, než se mi naskytla možnost jej ochutnat. Při všem tom rozruchu kolem se nabízí jasná otázka - je skutečně tak dobrý, jak se traduje?
Krabička napovídá, jak by měl tabák chutnat

Příchuť
Typický popis příchuti je borůvka s mátou, borůvky jsou vyobrazeny i na krabičce. Tenhle popis docela sedí, zmínil bych jen, že máta je přítomna minimálně, je to spíš jen takový lehký nádech, příchutě rozhodně nejsou zastoupeny v poměru jedna ku jedné. Co se týče borůvkové příchuti, je to klasická umělá borůvka, kterou známe třeba i z potravin - člověk pozná, že to má být borůvka, ale jako to, co si natrháte v lese, to zkrátka nechutná. Celkově je chuť hodně sladká, bez náznaku kyselosti, ze začátku svěží, postupně trošku těžší.

Konzistence
Typický Starbuzz - žlutá barva, střední až jemnější cut, minimum stonků (i když při podrobném průzkumu se něco málo najde), hodně melasy, ale na poměry starbuzzu tohle není ještě nijak extrémně vlhký tabák.

Dým
Kvůli vyšší vlhkosti může zabrat 2 - 3 minuty než se tabák zahřeje a začne správně dýmit. Dým je solidní, hustý (i když ne vyloženě rekordně), zkrátka to, co od kvalitního tabáku čekáte. Úroveň nikotinu střední až nízká. Při dýmení je potřeba hlídat teplotu, tabák se dá celkem jednoduše připálit a změnit v něco skutečně odporného.

Hodnocení
Moje první setkání s Blue Mistem bylo fenomenální. Nicméně to byl můj vůbec první Starbuzz a postupně jsem objevil příchuti, které mě zaujaly mnohem víc. Většina lidí se taky téhle příchuti docela rychle překouří - přece jen chutná skutečně celkem uměle a je tak sladká, až se z toho někomu zatočí hlava. Další problém je poslední dobou hodně diskutované snížení kvality. Ač se tohle dost špatně hodnotí a kvalita může taky třeba jenom kolísat, přikláním se k názoru, že na tom něco bude. Zatímco u ostatních příchutí jsem to příliš nepozoroval, Blue mist se dle mého postupně skutečně zhoršil - chutná víc uměle a vydrží kratší dobu.

Verdikt
Blue Mist stojí za to zkusit, už proto, že se o něm tolik mluví. Mnoho značek se jej dokonce snaží napodobit (třeba Jeffs Seven Elements Blue Breeze, Al Fakher Fesh Mist), tak je zkrátka dobré ochutnat i originál. Není ale na místě mít přehnaná očekávání, obzvlášť pokud nejste na vyloženě sladké příchuti nebo vám vadí, když tabák chutná trochu uměle. 

Známka
6/10
Máte rádi borůvky?

Žádné komentáře:

Okomentovat