neděle 20. července 2014

tabáky STARBUZZ - o značce

Tato Americká značka začala produkovat tabáky teprve v roce 2005. Přes kratší dobu existence si zvládla získat velké množství fanoušků a někteří ji označují za proucenta nejlepšího tabáku do vodních dýmek na světě. Co je na tom pravdy ovšem nejspíš musí posoudit každý sám. Kromě tabáků do vodních dýmek vyrábí taky vodní dýmky samotné (drahé, ale kvalitní kousky), kokosové uhlíky, e-dýmky a náplně do e-cigaret, kamínky do vodní dýmky a svíčky.
Logo STARBUZZ

Charakteristika
Balení klasické řady STARBUZZ
Starbuzz produkuje ohromné množství příchutí ve dvou řadách – Starbuzz a Starbuzz bold. Dřív existovala ještě malá třetí řada Starbuzz acid, ale pokud vím, tyto tabáky už z trhu opet vymizely.
Většina tabáků spadá do klasické řady Starbuzz a najdeme zde vše od jednoduchého ovoce (např. Grapefruit, Orange, Mango), přes příchutě drinků (Fuzzy Naval, Margarita), směsí ovoce či ovoce s další příchutí (kiwi strawberry, chocolate strawberry) až po příchutě abstraktních názvů, které si těžko představíme, dokud je neochutnáme (UFO, Blue Surfer).
Řada bold se prodává za mírně vyšší cenu a obsahuje především příchuti lákavých názvů (Tropicool, Queen of Sex), ze kterých ovšem opět jen těžko zjistíme, po čem chutnají. Tabáky bold by měly mít výraznější chuť a dým, osobně ovšem nějaký zásadní rozdíl nemohu potvrdit.
Tabáky mají vždy žlutohnědou nebo červenohnědou barvu, poměrně velké množství melasy a větší cut. Prodávají se v pěkných plechových krabičkách o gramážích 50g, 100g a 250g.
Balení řady STARBUZZ Bold

Chuť a kouřové vlastnosti
Tabáky se od sebe příchuť od příchuti dost zásadně liší, jak obecnými vlastnostmi chuti, tak kvalitou kouře. Zatímco některé přichuti jsou skutečně výtečné, jiné kousky jsou méně vydařené nebo vyloženě špatné. Někdy je důvodem nevýrazná chuť (např. White Peach) či slabý dým, jindy je problém v příliš chemické chuti.

Kritika
Starbuzz bývá často kritizován za převoněné tabáky a příliš chemické příchuti. Zatímco někomu tyto vlastnosti nevadí či vyloženě vyhovují, jiní po pár kouřeních raději sáhnou po jiné značce. Osobně musím potvrdit, že tabáky typicky převoněné opravdu jsou (oproti např. Fumari nebo I Al Fakher) a zatímco u některých příchutí to nevadí, jiné člověku začnou po pár seancích vyložené lézt krkem.
Velké kritice také čelí tabáky Starbuzz prodávané v Německu, případně v Polsku a Rusku, protože se od výrobků prodávaných v USA skutečně liší. Údajně je důvodem míchání až po převozu do Evropy, které bohužel neprobíhá tak, jak by mělo. Osobní zkušenosti mám jen s německým tabákem (pozná se podle 200g balení, která v USA neexistují) a musím říct, že kvalita byla o poznání nižší než u stejné příchuti z USA. Kromě horšího německého tabáku navíc existují i vyložené padělky, takže je třeba dávat si vždy trochu pozor.
Konečně třetí často kritizovanou vlastností je pokles kvality v posledních letech. Je dost těžké hodnotit, jestli k nějakému poklesu skutečně dochází, protože vnímání je značně subjektivní. Osobně jsem ale ochoten uvěřit, že na tom něco bude, protože např. dříve všemi opěvovaná příchuť Blue Mist mi dnes oproti minulosti chutná o dost méně.

Typická barva tabáku - žlutá
Typická barva tabáku - červená




Žádné komentáře:

Okomentovat